maandag 5 januari 2015

Recept Faro soep


Tijdens het Winterbuffet hebben diverse mensen gesmuld van de  Farosoep .
De eerlijk gebied mij te zeggen dat ik dit recept heb leren maken tijdens de Workshop " Terug naar de Korrel" door Janet Frieling uit Houwerzijl.
Zij geeft met haar bedrijf " Gekruid en Geroerd" diverse workshops. Kijk op haar site of Facebook pagina. In januari en februari geeft ze deze workshop nog een keer en geloof me er kan geen kookboek tegen op.
Tijdens de workshop krijg je eerst een goede uitleg over het onderwerp en daarna ga je in haar professionele keuken met elkaar aan de slag. Je kookt volgens het receptenboek dat zij speciaal voor die workshop heeft samengesteld. Afhankelijk van het aantal deelnemers kook je alleen of met een andere een paar van de recepten. Als iedereen klaar is dan ga je met elkaar aan tafel en kun je tijdens de gezamelijke maaltijd niet alleen je eigen maar ook de gerechten die de andere cursisten hebben gemaakt, proeven. Natuurlijk mag je het recepten boek mee naar huis nemen.

Hier dus het recept.

Faro soep met Emmer, Eenkoorn, Spelt of Kamut.
Faro is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse granen.
Mijn soep had ik met Kamut gemaakt

Je hebt nodig:
2 eetlepels Olijfolie of kokosvet
2 grote uien
125 gram zoete aardappel in blokjes
zeezout
2 theelepels madras curry  ( streekmarkt Verhildersum)
125 gramFaro afgespoeld
225 gram groene linzen
1.4 liter groentenbouillon, is 30 gram bouillonpoeder op deze hoeveelheid. Ik heb 4 vegetarische tuinkruiden bouillonblokken gebruikt en  1 stuk kombu ( zeewier) lekker voor de zilte smaak ( Fluitekruid in Winsum)
225 ml Yogurt of crème fraiche ( Ik had half om half)
schil  en sap van een citroen  ( neem hiervoor altijd een bio citroen anders geen schil gebruiken) Jumbo


Zo maak je het klaar.

Zet een dag van te voren de Kamut in een schaal met ruim water.

Schil de uien en de zoete aardappel
Snij de uien in dunne plakken en de zoete aardappel in blokjes
Verwarm de olie in een pan met dike bodem
Doe de uien en de zoete aardappel erbij
Doe er wat zeezout bij en bak net zo lang tot de uien zacht zijn.
Voeg de kerriepoeder toe en roer tot de uien en zoet aardappels bedekt zijn met Kerrie en deze lekker ruiken.
Voeg de gespoelde Kamut toe,  de linzen  1,4 liter water en de bouillon.
Breng alles aan de kook.
Zodra het kookt, vuur laag zetten en ongeveer 50 minuten koken totdat de kamut en de linzen helemaal zacht zijn.
Proef en voeg eventueel nog wat extra zout bij. Zout is belangrijk in dit recept anders is het te flauw.
Haal de kombu eruit. Gooi weg.

Maak nu de saus

Meng in een kommetje de yogurt met de crème fraiche, het citroensap en de citroenschil.

Doe in iedere kom wat soep en doe ere en flinke lepel citroenyogurt bij


Als laatste wil ik jullie dit artikel niet onthouden


Eet smakelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten